You are currently viewing Δασικοί Χάρτες: Χρήσιμες Πληροφορίες

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης

Σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016, η αρμοδιότητα για την ανάρτηση Δασικών Χαρτών όπως και για όλες τις εργασίες μέχρι και την κύρωση του Δασικού Χάρτη ανήκει στην οικεία Δ/νση Δασών της εκάστοτε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΧΑ Α.Ε., αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, δημιούργησε νέα ειδική εφαρμογή για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, όλοι, πολίτες και φορείς, έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη και μπορούν εύκολα, απλά και γρήγορα να πληροφορηθούν εάν η έκταση που τους ενδιαφέρει έχει δασικό ή μη χαρακτήρα. Μέσω της νέας αυτής διαδικτυακής εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αντιρρήσεων και πληρωμής του ειδικού τέλους.

Σε κάθε περιοχή για την οποία αναρτάται Δασικός Χάρτης συγκροτούνται Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Σημεία ανάρτησης δασικών χαρτών:

​Ο Δασικός  Χάρτης αναρτάται αποκλειστικώς ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ Α.Ε. κατόπιν σχετικής απόφασης της οικείας Διεύθυνσης Δασών.

Για οποιοδήποτε θέμα, σχετικά με την ανάρτηση ή την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη, επικοινωνήστε με τα αρμόδια Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), όπου ανήκει η περιοχή σας.

Για να δείτε τα συγκροτημένα ΣΥΑΔΧ ανά περιοχή με τα στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας τους για τις αναρτήσεις του Β Εξαμήνου 2017 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα συγκροτημένα ΣΥΑΔΧ ανά περιοχή με τα στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας τους για τις αναρτήσεις του Α Εξαμήνου 2017 πατήστε εδώ.​​ ​​​

Χρήσιμες Πληροφορίες

Κατά του περιεχομένου τού Δασικού Χάρτη που αναρτήθηκε, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εκατόν πέντε (105) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Δ/νση Δασών. Η ανωτέρω προθεσμία παρεκτείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες για κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή.

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο Ανάρτησης Δασικών Χαρτών και Υποβολής Αντιρρήσεων ή Υποβολής Αιτήσεων Διόρθωσης Προδήλων Σφαλμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης ηλεκτρονικής φόρμας. Αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος μπορούν να κατατεθούν και στην αρμόδια Δ/νση Δασών.

Με τις αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά στον χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων αφορούν μόνο τα προβλεπόμενα στην παρ. Α της υπ’ αριθμ. 153394/919/12-4-2017 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1366 Β).

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, που έχουν έννομο συμφέρον, μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη. Ειδικότερα, αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης (ενώ είναι).

Στην περίπτωση που έκταση δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης, δεν περιλαμβάνεται στο Δασικό Χάρτη, αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αντιρρήσεις υποβάλλονται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία ηλεκτρονική φόρμα αντίρρησης, πλην της περίπτωσης που για τμήμα της αμφισβητούμενης έκτασης προβλέπεται η υποβολή αντίρρησης ατελώς.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες ηλεκτρονικές φόρμες αντιρρήσεων, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.

Αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης στο Δασικό Χάρτη (π.χ. τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις του αρ. 14 του Ν. 998/79, σχέδια πόλης και οικισμοί των παρ. 2α και 2β του αρ. 23 του Ν.3889/10, διανομές κλπ), εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Ομοίως εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους, οι αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις της διαδικασίας του αρ. 14 του Ν.998/79. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δεν υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να καταχωριστούν, κατ΄εξαίρεση, από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας